Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programının amacı, dünya ve Türkiye`de yenilenebilir enerji gelişiminin karşılaştığı sorunlar ile çözüm yollarında eğitilmiş insan kaynağının yetiştirilmesidir. Bu program, ülkemizde giderek artmakta olan yenilenebilir enerji yatırımları için ihtiyaç duyulan uzmanların yetiştirilmesine de önemli katkı sağlayacaktır. Lisans eğitimini farklı alanlarda yapmış olan öğrencilere verilecek temel ve seçmeli dersler ile belirli alanlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır. Dersler gerçek hayat pratiklerinden örnekler ile konunun uzmanı kişiler tarafından seminerler ile desteklenecektir. Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Yüksek Lisans programının öğrenciler için sunacağı en önemli avantaj, ülkemizde bu alanın yeni bir alan olması ve çok önemli olan yenilenebilir enerji gelişimi konusunda uzmanlaşma imkanı sağlamasıdır. Bununla birlikte; Yaşam boyu öğrenme ilkesi çerçevesinde hızla daha önemli hale gelmekte olan uzaktan eğitim altyapıları, halen çeşitli yerlerde ve birimlerde görev yapmakta olan mühendislere yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda lisansüstü eğitim yapma olanağı sunmaktadır. Lisansüstü eğitimde de fırsat eşitliğinin sağlanması açısından da uzaktan eğitim önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır. Bu yüzden 21. Yüzyıl üniversitelerinin görevleri de uzaktan eğitim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte değişmiş, yalnızca üniversitelere ulaşabilen ve programları örgün olarak takip edebilen öğrencilere değil, farklı nedenlerden dolayı örgün programları takip edemeyen öğrencilere de eğitim-öğretim olanakları sunmak da üniversitelerin öncelikli görevleri arasına girmiştir.
Amasya Üniversitesi olarak Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Yenilenebilir Enerji alaında bir proje gerçekleştirilmiştir. Bu proje ile, bir adet 200 kW Güneş Enerji Santrali, 3 adet her biri 3.2 kW olan Rüzgar türbinleri, eşzamanlı olarak 7 veri işleyen bir meteoroloji istasyonu kurulmuştur. Yine bunlara ek olarak kapalı devre hibrit güneş ve rüzgar tesisi kurulmuştur. Bu tesisler hem enerji üretmekte ve hem de açık uygulama laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Yine bunlara ek olarak ÇSGB nezaretinde AB detekli 400 bin avro bütçeli yenilenebilir enerji eğitimleri içeren bir proje daha yürütülmektedir. Bu proje ile de hem dökümantasyon hazırlanacak ve hem de yeni laboratuvarlar kurulacaktır. Tüm bu dökümantasyon ve laboratuvar imkanları Tezsiz Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Yüksek Lisans Programını açmanın ne kadar etkin ve zorunlu olduğunu göstermektedir.
Eğitim-Öğretim
Uzaktan eğitim programlarında öğretim her hafta mesai saatlerinden sonra canlı derslerle gerçekleştirilmektedir. Canlı derslere devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Canlı derslerin arşiv videolarına daha sonra öğretim yönetim sisteminden erişilebilmektedir.
Ara sınavlar online olarak gerçekleştirilmektedir. Final ve bütünleme sınavları Amasya’da yapılmaktadır. Uygulamalı dersler için final sınavları öncesinde laboratuvar uygulamaları yapılabilmektedir.
Harç Ücretleri
2021 yılı için belirlenen dönemlik harç ücreti 1500 TL ve materyal ücreti 154 TL ‘dir.
Dersler
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE UYGULAMALARI UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI